2. Ympäristö ja asuminen: luonnon ja kuntalaisten ehdoilla!

elinasandelin

Turussa on pula kohtuuhintaisista asunnoista, koska valtapuolueet suosivat yksityistä kovan rahan asuntorakentamista. Tämä aiheuttaa asunnottomuutta ja toimeentulovaikeuksia monelle turkulaiselle.

Kunnan omistamien vuokra-asuntojen määrää on lisättävä ja vuokria alennettava. Kaupungin omistamien asuntoyhtiöiden tuotto-odotuksia on alennettava: tuoton tekemisen sijaan on tärkeää saada vuokrat kohtuullisiksi. Kaupungin omistamalle TVT asunnot Oy:lle pitää järjestää tontteja hyviltä sijainneilta.

Asuntotarpeeseen vastataan asettamalla kaupungin vuokrataloyhtiön asuntorakentaminen yksityisen rakennusbisneksen intressien edelle. Kaupungin omistuksessa oleva asuntokanta on pidettävä monipuolisena. Vuokra-asuntoja on rakennettava riittävästi kaikkiin kaupunginosiin varmistamalla samalla, että kaavoituksessa huomioidaan myös monipuolisesti asukkaiden tarvitsevat palvelut.

Kunnallisilla palveluilla on purettava alueellista epätasa-arvoa ja tehtävä asuinalueista kestäviä ja viihtyisiä. Ruusukorttelin kaavassa on turvattava Koulukadun päiväkodit ja TYS:n uuden opiskelija-DSCF6272asumisen kohdalla kaikki tarpeelliset palvelut. Pansion yläkoulu on toteutettava välittömästi. Varissuon uimahallille on tehtävä hankesuunnitelma. Esteettömyyden parantamista on jatkettava sekä julkisissa että yksityisissä tiloissa.

Lähikirjastojen palveluita on parannettava. Henkilökuntaa on lisättävä, jotta heillä on aikaa palvella kirjaston käyttäjiä. Kirjastojen omatoimipalveluita ei pidä lisätä siten, että se johtaa asiakaspalveluun käytettävissä olevien voimavarojen vähenemiseen. Lähikirjastoissa on oltava riittävästi rauhallista ja hiljaista tilaa opiskeluun ja työskentelyyn.

Joukkoliikenteen käyttöä lisätään lippujen bussihintoja alentamalla. Kertalipun hintaa on alennettava. Rollaattorin käyttäjille maksuton joukkoliikenne, peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella oleville samat alennukset kuin opiskelijoille, kaupungin työntekijöiden työmatkalippu palautetaan.

Yksityisautoilua vähennetään pyöräilyn ja kävelyn edellytyksiä parantamalla. Kävelykeskustaa laajennetaan, keskustan nopeusrajoituksia alennetaan ja pyöräväyliä parannetaan. Turkuun suunnitellaan joukkoliikennejärjestelmää tukeva kaupunkipyöräjärjestelmä.

hirvensalo

Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran saarten kaavoitus on tehtävä kestävästi. Saaria ei saa kaavoittaa siten, että liian raskas rakentaminen tuhoaa ainutlaatuisen saaristoluonnon ja kulttuurimaiseman. Katariinanlaakson luonnonsuojelualuetta ei saa pilata sen läheisyyteen sijoittuvalla rakentamisella.

Yksityisautoilua lisäävän Sorttamäensillan sijaan liikennettä saarille parannetaan joukkoliikennettä kehittämällä: lisäämällä vuoroja sekä panostamalla joukkoliikenne-etuuksiin. Lauttarannan ja Korppolaismäen välille rakennetaan silta ns. kevyelle liikenteelle.

Kupittaan siirtolapuutarha ja sen toimintaedellytykset turvataan. Kaupunkiviljelyä edistetään uusien viljelypalstojen ja viherkattojen avulla.

vesi

Kaupunkisuunnittelussa on suojeltava eläinten ja luonnon kannalta tärkeät ekologiset yhteydet ja luontoalueet sekä ihmisille tärkeät viheralueet, puistot ja kaupunkimetsät. Tarpeen tullen on käytettävä sitovia kaavamääräyksiä, jotka ohjaavat viherkattojen ja muiden hulevesiä sitouttavien rakenteiden rakentamiseen.

Kaavoituksella on tehtävä kestävää kaupunkia ja hyvää asuinympäristöä – ei palvella pelkästään yksityisiä edunsaajia. Kaavoituksen ohjenuorana on oltava ajantasainen yleiskaava. Keskustan osayleiskaava on valmisteltava kiireellisesti ja saatava valtuuston päätöksentekoon tulevalla vaalikaudella.

Uudisrakentamista ei saa tehdä kulttuurihistoria13621830_10153813702393284_296617176_ollisia ja rakennusperintöarvoja laiminlyöden. Kakolanmäelle ei myönnetä lisärakennusoikeutta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s