1. Kasvatus ja opetus: yhdenvertaiset palvelut kaikille!

17273827_10154501078983284_669117580_o

Varhaiskasvatuksen laatu ja yhdenvertaisuus taataan kunnallisilla lähipalveluilla. Jonot päiväkoteihin on purettava kunnallisten hoitopaikkojen määrää lisäämällä. Päiväkoteja ei saa lakkauttaa.

Turussa on pidettävä kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta: jokaiselle lapselle on taattava oikeus kokoaikaiseen päivähoitopaikkaan. Ryhmäkokoja pienennetään. Varhaiskasvatuksen maksuja alennetaan nollamaksuluokkaa laajentamalla sekä muita maksuluokkia alentamalla. Maksujen alentaminen ei saa merkitä varhaiskasvatuksen laadun heikentämistä.

Päiväkodeissa työskenteleviä laitosapulaisia ei saa vähentää eikä ulkoistaa.
Ammattitaitoiset laitosapulaiset luovat kasvatuksen ammattilaisille puitteet keskittyä kasvatus- ja opetustyöhön. Laitosapulaisten vähentäminen johtaa työntekijöiden loppuun palamiseen, lisääntyviin sairauspoissaoloihin, päiväkotitilojen kunnon heikentymiseen ja on inhimkoulun pihaillisesti sekä taloudellisesti lyhytnäköistä.

Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat korjataan. Pansioon rakennetaan pitkään odotettu yläkoulu. Perusopetus järjestetään lähikouluperiaatteella. Opetusryhmien kokoja on pienennetään. Erityisopettajien, koulunkäynninohjaajien, koulukuraattorien ja -psykologien resurssit on turvattava.

Oppilaiden tasa-arvoa parannettava suuntamalla lisäresursseja kouluihin missä tukea tarvitaan muita enemmän. Valinnaisaineita on tarjottava yhdenvertaisesti ja monipuolisesti kaikissa kouluissa. Tämä vähentää vanhempien valintaa korostavaa kouluvalintaa, koulujen eriarvoistumista sekä lasten kotitaustan vaikutusta lapsen koulumenestykseen.

Erityisoppilaiden oikeus käydä samaa koulua muiden oppilaiden kaIMG_20170227_223349nssa on toteutettava siten, että oppilaille ja kouluyhteisölle taataan resurssit ja oppimisympäristö, jossa jokainen saa tarvitsemansa tuen ja opiskeluun soveltuvan ympäristön. Inkluusiota ei saa toteuttaa säästötoimenpiteenä.

Ammatillista koulutusta parannetaan lähiopetuksen määrää on lisäämällä. Tämä vähentää myös koulutuksen keskeyttämistä. Erityistä tukea tarvitsevien nuorten toisen asteen koulutuspaikkoja lisätään monipuolisesti eri aloille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s