Varissuo tarvitsee suuremman kirjaston

Kirjoitin eilen Varissuota käsittelleessä blogauksessani lyhyesti siitä, että kuluneen valtuustokauden aikana Varissuon aiemmin kaksikerroksisen kirjaston alakerran lastenosasto on säästösyistä lopetettu ja lastenosaston virkaa näyttelee nykyään yläkerrasta erotettu pieni alue. Tänään vierailin kirjastossa päiväkodin lapsiryhmän kanssa ja kirjoitan aiheesta hivenen lisää.

Kun tulimme aamulla pari minuuttia ennen kymmentä kirjaston eteen, oli ovelle jo ehtinyt muodostua jonoa. Kirjaston aukeamista odotellessa kertasimme lasten kanssa säännöt kuinka kirjastossa käyttäydytään ja toimitaan. Kerroin lapsille, että kirjasto on paikka, jossa kaikille annetaan lukurauha, ja että kun kukin on löytänyt kirjan, jonka haluaa lainata, voi istua pöydän äärelle ja katsoa rauhassa muita kirjoja, kunnes kaikki ovat valmiita. Hetken päästä kirjaston sisällä saatoin kuitenkin todeta, että neuvoni sopivat paremmin suurempaan kirjastoon: kun kirjastoon oli lisäksemme saapunut myös toinen lapsiryhmä, vapaita paikkoja istumiseen lastenosaston pöytien ympäriltä ei juuri löytynyt, ja kun istumapaikkaa ei kirjansa löytäneille lapsille löytynyt, lapset luonnollisesti keksivät kirjojen selailun sijaan muuta puuhaa. Alkoi näyttää selvältä, että aiemmat puheeni siitä, että kirjasto on paikka, jossa kaikille annetaan lukurauha, ei ainakaan tuona hetkenä toteutunut.

Myöhemmin työpäiväni jälkeen vierailin kirjastossa uudestaan. Kysyin henkilökunnalta kuinka kirjaston pienentäminen on vaikuttanut kirjaston toimintaan, ja että onko se mitä näin aamulla tavanomaista vai oliko kyseessä poikkeuksellisen vilkas aamu. Kirjastonhoitajan mukaan aamu oli erityinen, koska paikalla oli iso ryhmä, ja hän kertoi mahdollisuudesta kysyä jatkossa etukäteen onko kirjastolla tiedossa paikalle tulevia päiväkoti- tai koululaisryhmiä, jotta tilat riittävät. Kirjaston lastenosasto on siis niin pieni, että jos sinne sattuu kaksi keskikokoista koululuokkaa samanaikaisesti, tila käy jo mielestäni liian ahtaaksi, joka puolestaan tekee niin lapset kuin aikuisetkin levottomiksi. Jos kirjasto olisi sellainen kuin se oli vielä muutama vuosi sitten, olisi huomattavasti helpompaa tehdä lasten mahdollisesti ensimmäisistä kirjastokäynneistä huomattavasti nautinnollisempia ja levollisempia.

Henkilökohtaiset muistikuvani Varissuon kirjastosta palautuu 80-luvun loppuuun ja 90-luvun puoliväliin. Tuolloin yläkerrasta, jossa oli tieto- ja kaunokirjallisuus pääsi kierreportaita alakertaan, josta löytyi oma sympaattinen nurkkauksensa aivan pienimmille lapsille lukuisine värikkäine kuvakirjoineen, sekä oma nurkkauksensa hivenen isommille lapsille, josta löytyi paljon Astrid Lindgreniä ja Elsa Beskowia ja niin edelleen. Kouluikäisille löytyi myös paikkansa ja riveittäin Viisikkoja, Neiti Etsiviä, scifi- ja fantasiakirjallisuutta, sarjakuvia ja vaikka mitä. Teini-ikäisten mieleen alakerrassa oli erityisesti paikanpäällä olevat musiikinkuuntelumahdollisuudet ja lehtiosasto. Kirjastossa pystyi lukemaan tuoreimmat SinäMinät ja Suosikit, sekä kuuntelemaan kuulokkeiden kautta musiikkia, joka oli liian kallista ostettavaksi omaksi. Mielikuvani oli, että kirjaston alakerrasta löytyi kaikkea mahdollista, mitä kirjoista voi toivoa ja vielä vähän enemmän. Tilana kirjasto huokui samanaikaisesti rauhallisuutta, turvallisuutta ja vapautta.

Lapsena en vielä ymmärtänyt kuinka tärkeä paikka kirjasto on myös monelle lukiolaiselle, pääsykokeisiin valmistautuvalle tai opiskelijalle. Etenkin sellaiselle, jonka kotona on vaikea tai mahdotonta löytää hiljaista ja rauhallista aikaa ja tilaa opiskeluun. Kenelle tahansa, mutta erityisesti esimerkiksi monilapsisessa perheessä asuvalle nuorelle, mahdollisuus mennä hiljaiseen ja rauhalliseen kirjastoon opiskelemaan voi olla ensisijaisen tärkeä ylioppilaskirjoitusten alla tai yleisesti opinnoissa pärjäämiseksi, tai tärkeä paikka viettää ihan muuten vaan omaa aikaa.

Jos Varissuon kirjasto on muttunut sitten aikojen, josta itse sen muistan, myös Varissuo on muuttunut kouriintuntuvasti sitten 90-luvun. Jo 90-luvun alussa Varissuo oli monikulttuurinen asuinalue, mutta nykyään maahanmuuttajien tai maahanmuuttajataustaisten määrä on alueella kasvanut jo selkeästi yli 30 prosentin ja lasten ja nuorten kohdalla luku on vielä huomattavasti tätäkin korkeampi. Maahanmuuttajien määrä näkyy alueella monilla tavoilla ja muutokset Varissuon väestöpohjassa näkyvät myös Varissuon kirjastosta lainattujen kirjojen määrässä. Kirjastonhoitajan mukaan maahanmuuttajat käyttävät vain vähän kirjaston lainauspalveluita, mutta maahanmuuttajat ovat löytäneet erityisesti kirjaston tarjoaman internetin käyttömahdollisuuden. Maahanmuuttajien vähäistä lainauspalveluiden käyttöä selittää muun muassa heikko lukutaito ja lukutaidottomuus sekä vieraskielisen materiaalin vähäisyys. On kuitenkin huomioitava, että pitkällä tähtäimellä kirjasto on kuitenkin nimenomaisesti paikka, joka tukee lukutaitoa, ja tämän vuoksi alueelta, joilla monella aikuisella ja suurella osalla lapsista on haasteita suomen kielen oppimisessa, ei kirjastopalveluita kannata huonontaa, vaan päinvastoin parantaa.

Mielestäni on siis selvää, että Varissuon kirjaston pienentäminen on ollut huono ratkaisu. Turun kaupungin onkin tarpeellista pikimmiten aloittaa selvitykset siitä millä aikataululla Varissuon kirjasto voidaan palauttaa entiseen kokoonsa, sekä etsiä alakerrassa tällä hetkellä toimiville yhdistyksille muut niille sopivat tilat. Tämän lisäksi Varissuon kirjastosta pitää tehdä paikka, joka palvelee entistä paremmin alueella asuvia ihmisiä, joiden suomen kielen taito on heikko. Tämä tarkoittaa ainakin vieraskielisen (esim. arabia, albania, somali, venäjä, kurdi) kirjallisuus- ja lehtitarjonnan huomattavaa laajentamista.

Varissuon kirjasto oli ennen Turun paras sivukirjasto. Voimme tehdä siitä sellaisen vielä uudestaankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s