Saattohoidon tulevaisuus – kuinka käy Karinakodin?

Turussa merenrannalla rauhallisessa ympäristössä 25 vuotta toiminut Karinakoti on vaativan tason saattohoitoa tarjoava hoitokoti, joka on tunnettu sen levollisesta ympäristöstä ja ammattitaitoisesta hoitohenkilökunnasta. Elämän viimeisten aikojen tullessa kohdalle hyvän saattohoidon arvoa ei voi mitata vain rahassa, vaikka taloudelliset realiteetit vaikuttavat myös hoitokodin toimintaan.IMG_20190513_214512_957

 

Karinakotia ylläpitänyt Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö joutui huhtikuussa 2019 pakkoraossa tekemään surullisen päätöksen toiminnan lakkauttamista ja yt-neuvotteluiden aloittamisesta, koska säätiön rahat eivät toiminnan pyörittämiseen enää riitä.

Taustalla on niin sanottu ylikapasiteetti laitosmuotoisesta saattohoitopalvelusta, joka on muodostunut kun Turku ja muut kunnat ovat kehittäneet ja lisänneet omia saattohoitopalveluitaan, kuten kotiin tuotavia palveluita ja sairaalojen vuodeosastojen saattohoito-osaamista. Huomattava määrä Karinakodin potilaspaikoista on jäänyt tyhjäkäytölle ja säätiön varat ovat huvenneet kun tulot ja menot eivät ole enää olleet tasapainossa.

Saattohoidon kehittäminen ja erilaisten vaihtoehtojen lisääminen Varsinais-Suomessa on paradoksaalisesti ikään kuin kääntynyt asiaansa vastaan: saattohoidon kehittäminen on johtamassa ehkä parhaan palvelun paikan alasajoon.

Sunnuntaina 12.5. vaikuttava joukko terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja saattohoidon asiantuntijoita otti Turun Sanomissa kantaa Karinakodin saattohoidon puolesta ja vetosivat päättäjiin ja johtaviin virkamiehiin etsiä hallintomalli, jolla turvattaisiin Karinakodin saattohoitopalvelut maakunnan kuoleville asukkaille. (Lue mielipidekirjoitus tästä.)IMG_20190513_214229_695

Mielipiteen allekirjottaneiden mukaan kolmanneksella Varsinais-Suomen noin viidestätuhannesta vuosittain kuolevasta on vaikeita oireita viimeisten elinviikkojen aikana, jotka vaativat ammattilaisilta erikoisosaamista. Monet haluavat viettää elämänsä viiimeiset päivät kotona, mutta kaikkien varsinaissuomalaisten asukkaiden ulottuvissa ei ole kotisairaalatoimintaa. Osan vaikeimmin oireilevista potilaista hoitoon tarvitaan sedaatiota, jota ei ole ollut tarjolla kaikilla esimerkiksi kaikilla terveyskeskusten vuodeosastoilla. Karinakodissa on.

Karinakodin puolesta on laitettu vireille myös kuntalaisaloite, joka vetoaa Turun kaupunkiin Karinakodin jatkon puolesta. Karinakodin asiaa käsitellään Turun Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa keskiviikkona 15.5. kun lautakunnalle esitetään Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön kanssa tehdyn puitesopimuksen ennen aikaista purkamista. Toivottavasti lautakunta käsittelee asian ja sen taustat juurta jaksain ja velvoittaa viranhaltijat etsimään ratkaisu, jonka avulla Karinakodin loppu voidaan vielä estää. 

Vaikka saattohoitosäätiön rahavarat ovat loppumassa, Karinakodin lopun ei tarvitse olla IMG_20190513_215017_165vääjäämätön. Jatkoa voidaan saada, jos siihen löydetään rahaa eli käytännössä olennaista on potilaspaikkojen riittävän käyttöasteen turvaaminen. Nyt on neuvoteltava Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin ja alueen kuntien kanssa Karinakodin jatkosta ja tarkasteltava kunnolla onko Karinakodin palveluita tarjottu tavalla, joka varmistaisi riittävän käyttöasteen. Turun on maakunnan suurimpana kaupunkina otettava päävastuu ratkaisun löytymisestä. Vai ollaanko Turussa sitä mieltä, että tulevaisuudessa saattohoitoa varten ei enää tarvita kodinomaisia, luonnonläheisiä korkeantason hoitokoteja kuten Karinakoti? Toivottavasti ei.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s