Vaihtoehtoja kaavoituspolitiikkaan!

Valtuustoaloite: Vaihtoehtoja kaavoituspolitiikkaan

Turun kaupungin kaavoituspolitiikan yksi suurimmista ongelmista on, että suuria ja vaikutuksiltaan merkittäviä kaavoja valmistellaan ilman asianmukaista vaihtoehtojen tarkastelua.

ruusukort

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katselmuksella Ruusukorttelin kaava-alueella.

Esimerkki tällaisesta kaavasta on Ruusukorttelin asemakaava, jonka kaikki esillä olleet vaihtoehdot ovat kaavan käsittelyn alusta asti perustuneet samoihin lähtökohtiin erittäin runsaasta rakennusoikeuden lisäyksestä sekä olemassa olevien toimivien päiväkotien purkamisesta uudisrakentamisen alta.

Ruusukorttelin kaavan edettyä asemakaavanmuutosehdotusvaiheeseen, se on usean asiantuntijatahon sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan yksimielisesti antamassa lausunnossa todettu käytännössä toteuttamiskelvottomaksi.

Mikäli kaavan alkuvaiheissa valmisteluprosessissa olisi tutkittu asianmukaisesti kuinka suuri rakennusoikeudenmäärä kaava-alueelle olisi erilaisin ehdoin toteutettavissa, päätöksentekijöillä olisi nyt selkeitä vaihtoehtoja yhden laajalla rintamalla ongelmalliseksi todetun kaavaehdotuksen rinnalle.

Kaavoituspolitiikka, jossa vaihtoehtoja ei tuoda asianmukaisesti esille on tietoinen valinta. Se palvelee suppeasti kaava-aloitteiden tehneiden tahojen etuja ja intressejä. Se ehkäisee julkista keskustelua, vaikeuttaa kuntalaisten osallistumista ja on siten epädemokraattista.

Edelliseen perustuen esitän, että vaikutuksiltaan merkittävissä kaavoissa kaavan valmistelun pohjaksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle on valmisteltava erilaisiin maankäytön tapoihin pohjautuvia kaavaluonnoksia. Luonnosten käsittelyn pohjaksi on esitettävä eri vaihtoehtojen edut ja haitat.

Järjestelmällisesti ja hyvin toteutettu vaihtoehtojen valmistelu lisää kaavoituspolitiikan avoimuutta tekemällä näkyväksi sen minkälaisia vaihtoehtoja kaupunkisuunnittelu tosiasiassa tarjoaa. Avoimuuden ja vaihtoehtojen lisäämisen seurauksena on myös kuntalaisten osallisuuden vahvistuminen sekä paremmat kaavat ja kaupunkisuunnittelu.

Turussa 27.2.2017

Elina Sandelin, kaupunginvaltuutettu (vas.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s