Poliittinen vuosi 2015

Vuosi on vaihtunut, mutta palaan vielä hetkeksi poliittiseen vuoteen 2015. Miettiessäni mennyttä vuotta mieleni täyttyy ensimmäiseksi turhautumista, tappioista sekä keskeneräisistä poliittisista kamppailuista, jotka odottavat ja ovat edessä taas ensi vuonna. Tappioilla ja turhautumisilla viittaan niin Sipilän hallituksen politiikkaan kuin Turku-sopimuspuolueiden kuntapolitiikkaankin. Vuodesta toiseen jatkuva tietoinen sote-palveluiden alibudjetointi, maksujen korotukset, leikkaukset kasvatukseen, koulutukseen, hoivapalveluihin jne. tekevät pahaa jälkeä nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka hetkittäin olen ajatellut, että voisin politiikassa keskittyä enemmän muihin asioihin kuin varhaiskasvatukseen, myös vuonna 2015 varhaiskasvatus on ollut moneen otteeseen tapetilla ja näin tulee olemaan myös tänä vuonna. Vuoden alkupuolella kaupunginhallituksen päätöksentekoon tulee kaupungin strateginen linjaus siitä, toteutetaanko eduskunnan

stop

STOP-mielenilmaus.

hyväksymät varhaiskasvatuksen huononnukset Turussa vai ei. Säilytetäänkö ryhmäkoot entisellään ja lasten tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen vai ei? Vasemmistoliiton kanta asiaan on yksiselitteinen. Toivottavasti syksyllä kaupunginhallituksessa samalla kannalla olleiden sdp:n, vihreiden ja rkp:n linja pitää ja he pitävät lasten puolta myös tänä vuonna.

Rasismia ja naisvihaa
Vuoden 2015 aikana monet asiat masensivat. Erityistä huolta aiheutti yhä voimistunut rasismi, äärioikeiston poliittinen väkivalta ja rasistisen puheen tunkeutuminen marginaalista yhä yleisesti hyvä

meilläonunelma

Meillä on unelma -mielenosoitus

ksytymmäksi. Välillä on ollut vaikeuksia löytää sopivia sanoja, joilla osallistua keskusteluun, joka on paikoitellen alittanut tason, jota en edes tajunnut olevan olemassa. Yhä useammasta kokouksesta, johon olen osallistunut, on tullut rasistisen puheenparren näyttämö, riippumatta edes siitä mitä asioita kokouksen esityslistalla on ollut.

Rasistisen puheen normaalisoitumisen lisäksi olen ikäväkseni huomannut, että kun valtuustosalissa mainitsee puheenvuorossa sanat sukupuoli ja tasa-arvo, seuraavana päivänä sähköpostissa odottaa paskamyrsky, jolla ei ole mitään tekemistä kriittisen palautteen tai asiallisen keskustelun kanssa. Jo pelkästään joidenkin asioiden sukupuolittuneisuuden esille tuominen näyttää herättävän joissain ihmisissä yllättävän primitiivisiä reaktioita.

välimeri

Välimeri-ilta

Vaikka en ota saamiani vihaposteja kovinkaan voimakkaasti itseeni, hetkittäin havahdun siihen, että pidän tosiaan ikään kuin normaalina sitä, että saan sähköpostia, jossa huoritellaan, mennään henkilökohtaisuuksiin tai annetaan ymmärtää, että olen tavalla tai toisella vaarassa.

 

Kaavoitusta ja kaupunkirakenteen tiivistämistä

mielenterveyspaneeli

Mielenterveyspoliittinen keskustelutilaisuus

Politiikka ei kuitenkaan ole ollut pelkästään turhattavaa. Erityisen kiinnostavana olen kokenut lautakuntatyöskentelyn kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa. Lautakunta kokoontui vuonna 2015 35 kertaa, joista yhdestä olin poissa. Kokousten lisäksi lautakunta kävi useilla kaavakatselmuksilla ympäri Turkua ja osallistui erinäisiin muihin tilaisuuksiin.

 

ruusukort

Ruusukorttelin katselmus.

Turun kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti kaavoituksella pyritään tiivistämään kaupunkirakennetta, jonka myötä asuminen, palvelut ja joukkoliikenne voidaan sovittaa yhteen tehden ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää kaupunkirakennetta. Kaupunkirakenteen tiivistäminen ja palveluiden ja joukkoliikenneyhteyksien huomioiminen on kaupunkisuunnittelussa välttämätöntä ja joissain tapauksissa tätä tavoitetta on onnistuttu kaavoituksella totettamaan melko hyvinkin.

Strateginen tavoite kaupunkirakenteen tiivistämisestä on yksittäisissä kaavoissa on kuitenkin helppo myös valjastaa pelkkien bisnesintressien eduksi, jossa asumisen viihtyvyys, kaupunkikuva ja suojeluarvot jäävät toissijaiseksi tekijöiksi. Tilanteessa, jossa yleiskaavoitus ei ole ajantasalla ja riittävä kokonaisnäkemys kaavoituksesta uupuu, yksittäisten kaavojen perustelu kaupunkirakenteen tiivistämisellä voi olla päälleliimattua viherpesua, jolla pääoman intressit saadaan naamioitua vihreäksi politiikaksi.

kirjamessut

Turun kirjamessuilla.

Raunintien kaava on esimerkki vuonna 2015 valtuuston hyväksymästä kaavasta, jonka kohtuuttoman suurta, paikkaan sopimatonta rakennusoikeuden määrää perusteltiin ”hyvillä joukkoliikenneyhteyksillä ja palveluiden läheisyydellä”. Vasemmistoliitto kannatti kyseisen kaavaa-alueen täydennyrakentamista, mutta vaati täydennysrakentamiselle paikkaan sopivampaa mitoitusta. Se, että kaavoituksessa käytetään valtaa maanarvon nousun suhteen, jää valitettavan usein liian pienelle huomiolle. Ehkä se on tarkoituskin?

Kaavoituslautakunta on mielekäs lautakunta paikka valtuutetulle, koska kaikki merkittävimmät kaavat tulevat myös valtuuston käsittelyyn. Tässä lyhyt valikoitu katsaus valtuustossa käsittelyssä olleisiin asioihin, joiden mukana on melko monta kaava-asiaa.

vaalijuhla

Vaalijuhlan juonto.

Eduskuntavaalit
Kunnallispolitiikan lisäksi vuoteeni mahtui myös muuta poliittista toimintaa. Keväällä 2015 eduskuntavaalit veivät paljon aikaan. Tein erityisesti Johannes Yrttiahon vaalityötä, mutta avustin pienissä määrin myös Li Anderssonin, Sade Kondelinin sekä satakuntalaisen Raisa Rannan kampanjoissa.

Vaikka yleisesti valtakunnallisesta vaalituloksesta ei löydy kehuttavaa ja vasemmistolaisesta näkökulmasta se (sekä sen pohjalta rakennettu hallitus) on historiallisen huono, vaalituloksesta on löydettävissä hyvää muilla tasoilla. Turussa Vasemmistoliitto nosti itsensä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi yhdessä SDP:n kanssa ja puolue säilytti kaksi kansanedustajan paikkaansa Varsinais-Suomessa. Nykyään eduskunnan istunnoissa ja kyselytunneilla vaikuttaa Li Andersson, jonka ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaa olin mukana suunnittelemassa kesällä 2010. Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla ajattelin, että jos hyvin onnistuta

kampanjointia

Torikampanjointia.

an, irtoaa varapaikka ja vuonna 2015 on läpimenon aika. Näin kävi ja vielä mielettömällä yli 15000 äänisaaliilla.

Lin menestyksen lisäksi varakansanedustajaksi valittiin ensi kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla ollut luottotoveri Johannes Yrttiaho lähes 3000 äänellä. Uuden eduskunnan aloitettua paikallisissa luottamustoimijaoissa tehtiin muutoksia. Li Anderssonin luovuttua kaupunginhallituksen jäsenyydestä kansanedustajan kiireiden vuoksi, kaupunginhallituksen varsinaiseksi jäseneksi valittiin Johannes Yrttiaho ja minut hänen varajäsenekseen.

Puoluetoimintaa Itä-Turun Vasemmistoliitossa
Vuonna 2015 antoisaa on myös ollut toiminta Itä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtajana. Itä-Turun Vasemmistoliitto on jäsenmäärän perusteella kasvanut nopeasti yhdeksi Turun Vasemmistoliiton suurim

piknikkiäjapolitiikkaa

Piknikkiä ja politiikkaa Koroisilla.

mista puolueosastoista. Olemme mm. järjestäneet poliittisia keskustelutilaisuuksia, telttailtu Varissuolla, Lausteella, Halisissa, Yo-kylässä ja Hannuniitussa, kokoustettu, tehty kannanottoja ja luukutettu Vasen Suunta -lehtiä.

Poliittisessa vuodessa 2015 parasta olivat ihmiset, joiden kanssa sain toimia ja tehdä työtä. Kiitos ITV:n aktiiveille, lautakuntatover[e]ille sekä niille, joiden seurassa olen saanut viettää sunnuntai-iltoja ajankohtaisten kunnallispoliittisten asioiden pähkäillessä. Vuodesta 2015 jää mieleen myös ”ekososialistinen saunaseura”, jonka lämmössä on voinut

hannunniittu

Telttailua Hannunniitussa.

turvallisesti kyseenalaistaa myös omat poliittiset kannat, ajatukset, strategiat ja yhteiskunnalliset pohdinnat.

Kunnallispoliittiseen vuoteen 2016 voitaneen lähteä vaikka seuraavilla teeseillä:

Kaupunkisuunnittelu ihmisten ja luonnon, ei grynderien ehdoilla – kohtuuhintaisten asuntojen, julkisen tilan ja monimuotoisen luonnon puolesta!

Tolkku saarten kaavoituksessa – ei pilata ainutlaatuista saaristoluontoa liian raskaalla rakentamisella!

Loppu sosiaali- ja terveyspalveluiden alibudjetoinnille, ei maksujen korotuksille, hoitoketjut kuntoon, ei pallotella potilaita!

Ei koulujen ja päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamiselle, tasa-arvoinen päivähoito-oikeus kaikille, kyllä vahvalle kunnalliselle palveluverkolle!

Joukkoliikenne – vahvistetaan kunnallista joukkoliikennettä, liikenne raiteille, ekologisesti kestävä investointi tuo työtä, toimeentuloa ja tasa-arvoa!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s