Kaupunginvaltuuston vuosi 2015

Tammikuussa valtuston ensimmäisessä kokouksessa käsittelyssä oli mm. Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma, kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma sekä kaupunginteatterin peruskorjaus. Asunto- ja maapoliittisen ohjelman suhteen keskustelua herätti mm. sosiaalisen asuntotuotannon vastuun jakautuminen kuntien kesken. Kaupunkiseudun likennesuunnitelman osalta toin valtuustossa esille, että ohjelma on sisällöllisesti monin osin hyvä, mutta ohjelma on resursseihin nähden ylioptimisteinen. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki valtuustossa liikennesuunnitelmaan myös ponnen, jonka mukaan seuraavaan liikennesuunnitelmaan valmistellaan erillinen selvitys erityisryhmien liikkumisen mahdollisuuksista ja esteettömyydestä, koska suunnitelmassa oli havaittavissa puutteita näiden teemojen käsittelyn ja linjausten suhteen.

Maaliskuun alussa valtuustossa keskusteltiin Turun kuntapolitiikan klassikosta toriparkista, ja äänin 35-30, 2 poissa valtuusto päätti ettei toriparkista järjestetä neuvoa antavaa kansanäänestystä. Lisäksi kokouksessa tehtiin päätökset mm. C.O Malmin ja Hannunniitun koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä sekä sisäilmaongelmista kärsineen Runosmäen koulun lakkauttamisesta. (Myöhemmin kuntalaisten keskuudessa on herännyt keskustelua siitä kuinka vakavia koulun todelliset sisäilmaongelmat oikeasti olikaan).

Maaliskuun lopulla valtuusto oli vähintään yhtä värikäs kuin Maaliskuun alussa kun käsittelyssä oli paljon kiistoja herättänyt Sepänkatu 5:n asemakaava sekä Kakskerran Harjattulan asemakaava. Sepänkatu 5:n törkykaava hyväksyttiin äänin 37-28, 2 poissa. Vasemmistoliiton valtuutetut jättivät päätökseensä eriävän mielipiteen. Harjattulan kaavan suhteen teimme valtuustossa palautusesityksen, että asemakaava olisi palautettu valmisteluun ja tuotu uudelleen valtuustoon Satava-Kakskerran osayleiskaavan yhteydessä.

Huhtikuussa valtuusto hyväksyi Palloiluhallin asemakaavan. Kaavan ongelmakohtana näytti olevan se, että tontti on palloiluhallille pieni, toisaalta konsensus siitä, että halli on rakennettava juuri kyseiselle paikalle kupittaalle oli niin vahva, että joko kaavan vain hyväksyi tai sitten sitä vastustaa. Lopulta päätimme Valtuustoryhmässä olla kaavan puolella. Toivottavasti tulevaisuus osoittaa huolet tontin pienuudesta turhiksi.

Toukokuussa saimme valtuuston käsittelyyn Fortuna-korttelin asemakaavan. Olin asemakaavaan pääosin tyytyväinen, mutta kaavan ongelmana oli Linnankadulla kauppahallia vastapäätä olevan Konsulintalon korottaminen. Teimme Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kanssa kokouksessa palautusesityksen, jonka mukaan kaava olisi palautettu valmisteluun siten ettei rakennusta koroteta ehdotuksessa esitetyllä tavalla, ja että sen yhteyteen tehtävä uudisrakennuksen korkeus olisi määritelty siten, että kokonaisuus säilyy tasapainoisena. Valitettavasti hyvä esityksemme ei saanut valtuuston enemmistön kannatusta.

Kesäkuussa valtuusto kokoontui kaksi kertaa. Ensimmäisessä kokouksessa hyväksyttiin mm. Skanssin Vallikadun kaava, Aitiopaikan asemakaava sekä Turun ammattikorkeakoulun kampushanke. Vasemmistoliitto oli kampushankkeen kannalla, mutta vaati valtuustossa, että hanke hyväksytään sillä ehdolla, että se ei saa hidastaa sivistystoimialan päiväkoti- ja kouluverkon investointitareiden toteuttamista. Aitiopaikan kaavassa näkyy Vasemmistoliiton kädenjälki sikäli, että lautakunnassa tekemästämme esityksestä kaavaan sisällytettiin päiväkotitilojen mahdollistava merkintä. Merkintä kaavassa ei toki vielä takaa päiväkotia, mutta joskus pienistäkin asioista pitänee iloita.

Kesäkuun toisessa kokouksessa ohjelmassa oli tili- ja vastuuvapauksien myöntämiset toimialoille, talouden suuunnittelulukujen hyväksyminen sekä pitkä keskustelu tarkastuslautakunnan lastensuojelua käsittelevästä raportista. Keskustelussa pidettiin useiden eri puolueiden puolesta hyviä puheenvuoroja sekä ennaltaehkäisyn että korjaavien palveluiden tarpeesta. Valitettavasti budjettipäätöksiä tehdessä, puheet kuitenkin unohtuvat. Vasemmistoliitto vaati talouden suunnitteluluvuissa hyvinvointitoimialan tietoisesta alibudjetoinnista luopumista sekä lisäresursseja sivistystoimialalle, jotta suunnitelluilta henkilötyövuosivähennyksiltä voitaisiin välttyä. Valitettavasti esityksemme kaatui Turku-sopimuspuolueiden pitäessä kiinni tiukasta kurituslinjastaan.

Lisäksi asialistalla oli myös TYKS:n ison mittaluokan sairaalakaava, jonka valtuusto hyväksyi. Tämä on päätös tarkoitti sitä, ettei kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta U-sairaalaa suojeltu. Koin päätöksen erittäin vaikeana, mutta pitkällisen pohdinnan ja selvityksiin perehtymisen jälkeen, koin kaavan kannattamisen olemassa olevista vaihtoehdoista vähiten huonoimpana ratkaisuna. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin Portsan Tallimäen kentälle rakennettavan uuden päiväkodin kaava.

Elokuussa syksyn ensimmäisessä kokouksessa hyväksyttiin Synagogan kaava sekä Hirvensalon Lauttarantaan kelluvat talot mahdollistava asemakaava. Syyskuussa nuijuttiin päätökseen Logomon sillan kaava ja hyväksyttiin Sofian kadun päiväkodin korvaavien tilojen hankesuunnitelma. Lokakuussa valtuusto sai päätettäväkseen mm. Samppalinnan maauimalan teknisen peruskorjauksen tarveselvityksen sekä koulu- ja päiväkotiasioita kun päätettiin Yli-Maarian koulusta ja päiväkodista sekä Puolalankoulun peruskorjauksen hankesuunnitelmasta. Vasemmistoliitto oli iloinen voidessaan olla mukana päättämässä koulu- ja päiväkotiinvestoinneista, mutta peräänkuulutti samalla alueellista tasa-arvoa ja puhui kauan odotetun Pansion yläkoulun puolesta.

Marraskuussa käsittelyssä oli vuoden 2016 talousarvio sekä tuloveroprosentti sekä kiinteistöverot vuodelle 2016. Marraskuun toisessa kokouksessa hyväksyttiin Raunistulaan Raunientien asemakaava, joka ei ollut valtuustoryhmämme kannan mukainen. Kannatimme alueen täydennysrakentamista, mutta vaadimme mitoituksen sovittamista paremmin ympäristöön sopivaksi.

elinsaJoulukuussa valtuusto päätti jatkaa raitioetien suunnittelua ja keskusteli Vasaramäen Marjamaan puistoon rakentamista, Marjamaan kaavaan palataankin taas pian tammikuussa vuoden 2016 ensimmäisessä kokouksessa.

Näiden muutamien esille nostamieni valtuustossa käsiteltyjen asioiden lisäksi vuonna 2015 käytiin useita muita poliittisia vääntöjä ja tehtiin monia päätöksiä lautakunta- ja kaupunginhallitustasolla.
Vaikka kuntapoliittinen puurtaminen ei aina ole hohdokasta, erityisesti juuri nyt se on tärkeää. Juuri nyt kunnissa tarvitaan rohkeutta asettua palveluiden huonontamista ja karsimisia vastaan, vaikka eduskunnan päätöksenteko ei siihen ohjaisikaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s