Valtuusto pohti ratikkaa ja puistoon rakentamista

Vuoden viimeisen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 14.12. valtuusto kävi pitkän keskustelun Turun tulevaisuuden merkittävimmästä joukkoliikenne- ja kaupunkikehitysinvestoinnista eli raitiotiestä. Äänestyksen jälkeen (56-11) valtuusto päätti jatkaa raitiotien suunnittelua. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kanta ratikkaan on suopea ja ryhmämme kannatti hankkeen jatkovalmistelua, vaikka hankkeeseen liittyy vielä monta avointa kysymystä niin rahoituksen kuin muidenkin tekijöiden suhteen.

Yksiselitteisen asetelman sijaan onko ratikka hyvä vai huono, ratikkakeskustelussa olisi oleellista kiinnittää minkälaiseen maapolitiikkaan hanke kytkettään, keiden ehdolla ratikka tehdään ja mitkä tulevat olemaan ratikan omistus- ja hallintamuodot. Vasemmistoliiton puheenvuoroissa todettiinkin, että mikäli raitiotie saadaan Turkuun, on tärkeää varmistaa, että sille saadaan kunnallinen omistus.

Ratikan lisäksi käsittelyssä oli Vasaramäen Marjamaanpuiston ”Mustikka” asemakaavanmuutosehdotus. Kaavan tavoitteena on mahdollistaa neljän pientalon rakentaminen puistona olevalle alueelle. Koska Vasemmistoliiton ryhmä pidä hyvänä ajatuksena yhteisen puiston uhraamista yksittäisten pientalojen vuoksi, emme kannatteet kaavaa ja se jätettiin esityksestämme vielä pöydälle seuraavaan kokoukseen saakka.

Vihreät esitti kaavan palauttamista valmisteluun siten, että talojen määrää olisi vähennetty, jotta viheraluetta olisi säästynyt enemmän. Vasemmistoliitto esitti kaavan hylkäämistä. Ensin äänestimme Vihreiden palautusehdotuksen puolesta. Palautusehdostus hävisi niukin naukin.

Koska osa valtuutetuista näytti olevan vielä päätöksenteon suhteen epävarmoilta (esim. kd-valtuutettu Auvinen totesi puheenvuorossaan, ettei vielä tiedä kuinka tulee toimimaan hylky-äänestyksessä) esitimme kaavaa jätettäväksi pöydälle, jotta valtuutetut perehtyisivät kaavaan kunnolla ennen päätöksentekoa.

Marjamaanpuiston ympärille asettuva rintamamiestaloalue on kaunis, yhtenäinen ja omaleimainen pientaloalue, jonka läpi menevät yhtenäiset viheralueet ovat tärkeä ja oleellinen osa asuinalueen identiteettiä. Mielestäni on kohtuutonta lohkaista iso osa puistosta neljän yksittäisen pientalon vuoksi, ja näin heikentää yhteisessä käytössä olevia virkistysalueita sekä pilata kulttuurihistoriallisesti arvokkaan asuinalueen kokonaisuutta.

Ajatuksena se, että kaupungintaloutta yritetään parantaa kaavoittamalla puistoihin omakotitaloja ei ole pitkän päälle kovinkaan kestävä. Puistot loppuvat hyvin nopeasti kesken. Mielestäni kaupungin rajalliset suunnitteluresurssit olisi laitettava aivan toisenlaisten kaavahankkeiden valmisteluun. Yleiskaavatyötä on saatava etenemään ja suunnittelussa on kIMGP0054_2eskityttävä strategian mukaisesti suurempien kokonaisuuksien eteenpäin viemiseen.

Toivottavasti kaavasta päättävät valtuutetut käyvät ennen seuraavaa kokousta paikan päällä katsomassa miten suunnitellut rakennuspaikat todella ympäristöön sopivat. Marjamaanpuisto on toki kauneimmillaan keväällä ja kesällä, kun alueen moninainen puusto ja vihreys tulee parhaiten näkyviin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s