Vuosi 2014 pähkinänkuoressa

Uusi kunnallispoliittinen vuosi kokouksineen, palavereineen ja loputtomine esityslistoineen on taas täällä. Järjestäydyimme sunnuntaina 11.1. Vasemmistoliiton Turun Valtuustoryhmän vuosikokouksessa tulevaan vuoteen ja tämän jälkeen jatkoimme tovereiden kanssa arkista puurtamista ryhmän työvaliokunnassa.

Vuoden 2015 alettua on kuitenkin tarpeen tarkastella vielä lyhyesti taaksejäänyttä vuotta 2014. Mikäli luottamustoimien hoitamisen mittarina pidettäisiin kokouksiin osallistumista, voisin sanoa hoitaneeni tehtäväni hyvin. Pelkkä läsnäolo ei toki ole tae tehtävien hyvin hoitamisesta (suurempi työ tehdään kokousten väleissä), mutta säännönmukainen osallistuminen kertonee jotain sitoutumisesta.

Huudattamassa tovereita Turku Priden vasemmistoblokissa. Kuvaaja: Pia Jalkanen

Huudattamassa tovereita Turku Priden vasemmistoblokissa. Kuvaaja: Pia Jalkanen

Valtuuston kokouksista olen ollut kaikissa muissa paitsi toukokuun kokouksessa. Tällöin makasin sairaana sängyn pohjalla kuunnellen netistä valtuuston keskustelua Turunmaan sairaalan kaavasta, harmitellen ettei oman puheenvuoron pitäminen asiasta ollut mahdollista. Myös kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan kokouksiin olen osallistunut hyvin säännönmukaisesti. Kuluneen vuoden aikana lautakunnan kokouksia oli yhteensä 32, joista yhdestä olin poissa em. sairastumisen vuoksi.

Lautakunta kokoontuuu pääsääntöisesti joka tiistai klo 16.15. Kokoustahti on intensiivinen. Kun tiistai-illalla kokous on saatu pois alta, seuraavan viikon lista uusine asioineen on sähköpostissa kahden päivän päästä torstaina.

Mielenosoitus päiväkotien ja koulujen puolesta kävelykadulla.

Mielenosoitus päiväkotien ja koulujen puolesta kävelykadulla.

Intensiivinen kokoustahti johtaa helposti tilanteeseen, jossa omassa mielessä on jatkuva prosessointi lautakunnan tai jonkun muun kunnallispoliittisen asian suhteen vähintään alitajuisesti. Ja kun vapaapäivänä menen ystäväni kanssa rentouttavalle kävelylenkille, ei ole lainkaan tavatonta löytää itsensä hetken päästä Sepänkadulta selostamasta kuinka ”…tuo talo puretaan ja tuonne tulee ne kaksi 8-kerroksista taloa..” tmv.

Muutamana maanantai-iltana olen pienellä kaiholla miettinyt kuinka kiintoisa elokuva KAVA:n sarjassa menisi, mutta päällekäin on valtuuston kokous tai seuraavan päivän lautakunnan listalla vielä jotain, joka vaatii perehtymistä. Vaikka kulttuurin harrastamista aktiivinen kuntapolitiikka hiukan syö, onneksi valtuustossa saa osansa ainakin poliittisesta draamasta ja monipuolista poliittista sisältöä elämään.

Sekä lautakunnassa että valtuustossa olen pyrkinyt pitämään kynnyksen puheenvuoron ottamisen suhteellisen matalana ja osallistunut melko aktiivisesti kokouksissa käytyyn keskusteluun. Valtuustossa pitämistäni puheenvuoroista olen saanut hyvää palautetta, lautakunnassa myös jonkin verran pöyristyneitä ilmeitä tilanteissa, joissa olen puhunut esimerkiksi hulevesien hallintaan liittyvien tiukempien kaavamääräyksien, kuten viherkattojen, puolesta.

Vastaanottamassa Pirjo Rinteen (vas) ja Eeva Raijan (kes) kanssa Mad Priden terveiset kuntapäättäjille. Kuvaaja: Ruu Sorell

Vastaanottamassa Pirjo Rinteen (vas) ja Eeva Raijan (kes) kanssa Mad Priden terveiset kuntapäättäjille. Kuvaaja: Ruu Sorell

Keskimäärin kerran kuussa kokoountuvan valtuuston ja kerran viikossa kokoontuvan lautakunnan kokousten lisäksi säännöllisiin kokouksiin kuuluu sunnuntai-iltaisin kokoontuva valtuustoryhmän työvaliokunnan kokous. Työvaliokunnassa käsittelemme kaupunginhallitukseen käsittelyyn tulevia asioita ja valmistelemme vasemmistoliiton valtuustoryhmän kantoja.

Kuntapolitiikka ei toki ole pelkkää kokoustamista. Kokousten lisäksi olen osallistunut lukuisiin erilaisiin tilaisuuksiin ml. keskustelutilaisuudet, mielenosoitukset, paneelikeskustelut, kaavoituskatselmukset & yleisötilaisuudet ym. Mieleen on jäänyt niin valtuustoryhmämme järjestämät asuntopoliittiset tilaisuudet, päiväkoti- ja kouluverkkoasiaan liittyvät mielenosoitukset ja keskustelutilaisuudet sekä mm. Turun mielenterveysyhdistys ITU ry:n heinäkuussa järjestämä Mad Pride -tapahtuma, jonka teemana oli nostaa esille mielenterveyskuntoutujien oikeudet ja paljon muuta. Vuonna 2014 toimin myös Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenenä, Vasemmistoliiton puoluevaltuutettuna, Itä-Turun Vasemmistoliiton johtokunnan puheenjohtajana sekä Li Anderssonin eurovaalikampanjan paikallisena yhteyshenkilönä.

eurovaaleja

Li Anderssonin eurovaalikampanjan tukiryhmän ryhmäkuva keväällä 2014.

Jälkikäteen arvioituna vuosi 2014 on ollut tyydyttävä. Olen ollut monessa mukana, tehnyt paljon, mutta paikoitellen tuntenut itseni uupuneeksi. Merkityksettömältä poliittinen työ ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tuntunut. Äänestyksissä on kerran jos toisenkin tullut turpaan, mutta työtä paremman kaupungin, kestävän elinympäristön ja ihmisten yhdenvertaisuuden on jatkettava.

Poliittiset olosuhteet ja talouskuriajatteluun pohjautuva vaihtoehdottomuuden ideologia/diskurssi luo edelleen synkän mustan pilven politiikan ylle. Eriarvoisuus, rasismi ja julkisten palveluiden rapauttaminen jatkuu. Onneksi pilven takaa näkyy paikoitellen myös valon pilkkeittä, jotka motivoivat poliittiseen toimintaan myös vuonna 2015.

Joulukuussa kauppatorilla Johannes Yrttiahon eduskuntavaalikampanjan avauksessa. Kuvaaja: Pia Jalkanen

Joulukuussa kauppatorilla Johannes Yrttiahon eduskuntavaalikampanjan avauksessa. Kuvaaja: Pia Jalkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s