Itä-Turun Vasemmistoliitto vaati kevätkokouksessaan laittoman pitkien päivähoitojonojen purkamista

Itä-Turun Vasemmistoliitto piti tänään torstaina 16.5. yhdistyksen kevätkokouksen, jossa valittiin yhdistykselle uusi puheejohtajisto ja johtokunta sekä otettiin kantaa Turun varhaiskasvatuksen palveluiden tarjonnan riittävyyteen. Allekirjoittanut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi valittiin Katja Keto. Pitkään yhdistyksen puheenjohtaja toiminut kaupunginvaltuutettu Alpo Lähteenmäki jatkaa vaikuttamista Itä-Turun Vasemmistoliiton johtokunnasta. Alla kokouksen kannanotto.

Itä-Turun Vasemmistoliitto: laittoman pitkät päivähoitojonot purettava välittömästi!

Itä-Turun Vasemmistoliitto vaatii Turun kaupungilta välittömiä toimenpiteitä laittoman pitkiksi venyneiden päivähoitojonojen purkamiseksi. Turun kaupungin tarkastuslautakunnan 17.4. julkaisema arviointiraportti varhaiskasvatuksesta kertoo karua kieltä päivähoitopalveluiden riittämättömyydestä: laki subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ei toteudu ja viimeisten parin vuoden aikana noin 130–150 lasta ollut jonossa yli lain sallimat neljä kuukautta.

Selvityksen mukaan päivähoitopaikkojen vajaus koskettaa koko Turkua, mutta erityisen kärjistynyt tilanne on Itä- ja Pohjois-Turun alueilla. Pisimmillään jono on Itä-Turun alueella, jonne ei ole suunnitteilla ainoatakaan uudishanketta, huolimatta siitä, että lasten määrä alueella ei ole vähenemässä.

Itä-Turun Vasemmistoliitto vaatii kaupunkia aloittamaan toimenpiteet, joilla taataan sekä alueellinen tasa-arvo kunnassa että varaudutaan lapsimäärän kasvuun tulevaisuudessa. Kasvatus- ja opetustoimen vuoden 2012 ennusteiden mukaan päivähoitoikäisten lasten määrä kasvaa Turussa vuoteen 2018 mennessä yli 1100 lapsella. Itä-Turun Vasemmistoliitto haluaakin huomauttaa, että jo vain siihen, että nykyinen, riittämätön palDSCF6521veluntarjontataso pystyttäisiin säilyttämään, Turku tarvitsee yli 650 uutta päivähoitopaikkaa vuoteen 2018 mennessä.

Jotta lakisääteiset palvelut voidaan tarjota asianmukaisesti ja yhdenvertaisesti, näyttää siltä, että Turkuun on tulevaisuudessa rakennettava useampi uusi kunnallinen päiväkoti tai remontoitava riittävästi muita tiloja päivähoidolle sopiviksi. Uusia tiloja tarvitaan, koska kasvattamalla ryhmäkokoja hoitopaikkoja ei juuri enää voida lisätä.

Itä-Turun Vasemmistoliitto painottaa, että lukuisat asiantuntijat ja tutkimustulokset puhuvat varhaisen tuen tärkeydestä sosiaalisten ongelmien ehkäisemisessä. Päivähoito kehittää lasten sosiaalisia taitoja ja muuta kuin suomea kotikielenään puhuville lapsille päivähoito on yleensä ensisijaisen tärkeä paikka suomen kielen oppimiselle. Yhdistys haluaakin korostaa, että laittoman pitkät jonot ovat pitkällä tähtäimellä kunnalle kestämätön tilanne niin juridisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisesti.

Lisätiedot: puheenjohtaja Elina Sandelin 040 8331707

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s