Ravintoa herrakerholle & ravintoa lapsille

IMAG0183

Lautakunnan kokouksessa on järjestäen maittavat ja hyvät kokoustarjoilut. Kuvassa olevien katkarapuvoileipien lisäksi tarjolla on yleensä myös lohivoileipiä ja lihaleipiä. Nam nam.

IMAG0184

Kasvissyöjäkin huomiodaan. Tiistaina 7.5. omalla lautasellani oli tuoretta ananasta, tummia ja vaaleta viinirypäleitä, mandariinia ja kaksi voileipää, joiden päältä löytyi tomaattia, kirsikkatomaattia, kurkkua, aurinkokuivattuatomaattia, salaattia ym. Värikästä ja houkuttelevaa. Eikö vain?

IMAG0177

Turun kaupungin päiväkotien maanantaina 6.5. ruokana oli jauhelihakeittoa ja kasvisversiona soijarouhekeitto. Päiväkodeissa ruoantuotanto on keskitetty muutamaan yksikköön, joten ruoka on käytännössä samaa kaikissa yksiköissä. Kuvan lautasella on kasvisversio ruokana olleesta kasvisversiosta, josta käytän itse nimitystä perunakeitto. Herkullista? Not.

Mikäli havaintoni pitävät paikkansa maanantainen keitto koostui perunakuutioista ja porkkanakuutioista (pakastevalmisteita), soijarouheesta sekä pienestä määrästä sipulia. Lihaversio taasen näytti koostuvan samoista raaka-aineista kuin kasvisversio, mutta soijarouheen tilalla oli jauhelihaa. Kumpikaan versio ruuista ei vastannut käsitystäni laadukkaasta ravinnosta.

Maanantaina Turun kaupunginvaltuustossa 6.5. keskusteltiin tarkastuslautakunnan varhaiskasvatuksen laatua ja tilaa käsittelevästä raportista. Keskustelua riitti yli kaksi tuntia. Lue lisää tästä, tästä tai tästä.

Yksi aihe, valtuuston keskustelussa ei kuitenkaan kiinnitetty huomiota, on päiväkodeissa tarjottava ruoka. Mielestäni Turun kaupungin on vastedes kiinnitettävä huomattavasti enemmän huomiota päiväkodeissa ja kouluissa ja niin ikään muissa laitoksissa tarjottavan ruoan laatuun. Mielenkiintoista olisi myös tietää kuinka moni kaupungin palveluksessa oleva työntekijä allekirjoittaisi hypoteesini siitä, että lapsille tarjottavan ruoan laatu on jo pidemmän aikaa pääsääntöisesti heikentynyt eikä ruoanvalmistuksen keskittäminen suurempiin yksiköihin ja kauemmas paikoista, joissa se syödään, ole ainakaan parantanut ruoan laatua. (Joitain poikkeuksiakin toki todennäköisesti on esim. erityisruokavalioiden kohdalla.)

Maanantaina 6.5. päiväkodissa tarjottu ruoka oli mielestäni rimanalitus. Välillä ruoka on oikeasti hyvääkin, mutta liian usein taso on kuitenkin sellainen, että epäilen vahvasti, että mikäli samaa sapuskaa tarjottaisiin esimerkiksi valtuutetuille valtuuston kokouksen yhteydessä, ruoat jäisi todennäköisesti syömättä ja päättäjät huristaisivat hesen kautta himaan.

Toki pakasteesta otetuilla porkkana- ja perunakuutioilla pärjää hengissä, mutta se ei riitä. Ruoan jota tarjotaan päiväkodeissa ja kouluissa lapsille, täytyy olla sellaista, että sitä suostuvat myös aikuiset syömään. Siihen on oltava varaa. Jotenkin siitä tulee itselle todella skitsofreeninen fiilis, että samaan aikaan kuin kentällä käytännön työtä tekevät yksiköt on alistettu jatkuvien säästöjen kurjimukseen, herrakerho vetelee katkarapuvoileipiä ja juo kännejä kaupungin piikkiin.

3 thoughts on “Ravintoa herrakerholle & ravintoa lapsille

  1. Muuten hyvä idea, mutta tekemällä niin eväät ei muutu eikä päiväkotien ruoka parane. Musta siinä, että luottamustoimenhaltijoille tarjotaan eväitä, jotka takaa sen, että tärkeitä päätöksiä ei tehdä nälkäisenä ja huonovointisena on ihan perusteltu, vaikka katkarapuvoileipiä ei tietenkään kukaan oikeasti tarvitse.

    Tämän viikon tiistaina, kuten muulloinkin, tulin kokoukseen suoraan töistä ja olin syönyt viimeksi puoli kahdeltatoista kuvassa ollutta soijarouhekeittoa. Mikäli olisin jättänyt lautakuntaeväät syömättä, se tuskin olisi tehnyt minusta parempaa kuntapäättäjää siinä hetkessä. Eli tarjoiluille OK, jotta päättäjien verensokerit pysyy kunnossa, mutta joku kohtuullisuus ja tasavertaisuus pitää muistaa. saman organisaation sisällä ole tarvetta sille, että toisille tarjotaan täysin toisenlaiset puitteet toiminnalle kuin muille.

    Tykkää

  2. Näet ja puhut oikeista asioista. Jaksa pitää pääsi, vaikka kuka yrittäisi vaientaa. Tapa nostaa asia esille on tehdä siitä valtuustoaloite. Joko niin, että valtuustolle, hallitukselle ja lautakunnille tarjotaan sama ruoka kuin päiväkerholaisille, tai päinvastoin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s