”..näissä vaaliteemoissa ei ole mitään vikaa, mutta sä voisit olla vielä niin paljon radikaalimpi…”

Viimeisen kuukauden sisään elämääni on mahtunut lähinnä työ ja kampanjointi. Niinäkin hetkinä kun tarkoitukseni olisi ollut rentoutua, mielessäni pyörii kuinka monta tärkeää vaalikonetta, sitoumusta, irtisanoutumista, vetoomusta, adressia tai muuta mahtaakaan olla vielä tekemättä tai allekirjoittamatta. Nukkuessa näen unia, joissa vaalit ja työ sotkeutuvat mitä kummallisimmilla tavoilla yhteen, ja välillä päässä käy hullunkurinen ajatus siitä, että niin monta tärkeää keskustelua on vielä keskustelematta ja kirjoitusta kirjoittamatta. Tuntuu, että vaalipäivä tulee ennen kuin ehdin tekemään kaiken minkä koen tärkeäksi. Ja tämä on tietenkin totta. Tuloksesta riippumatta, poliittiset kamppailut jatkuvat vaalien jälkeenkin.

Parasta ja kiinnostavinta vaalityössä on keskustelut ihmisten kanssa. Viikko sitten keskustelin Bar Kukassa erään itseäni jonkin verran vanhemman henkilön kanssa ja kun keskustelumme oli päättynyt, henkilö halusi vielä tulla toivottamaan onnea kampanjointiin, ja sanoi flyeriani osoittaen että vaaliteemoissani ei ole mitään vikaa, mutta hänen mielestään voisin olla vielä niin paljon radikaalimpi. Ehkä siksi, että koin henkilön olevan jotenkin oikeassa, kommentti tuntui hyvältä ja jäin miettimään sitä.

Se, että vaadin vaaliteemoissani peruspalveluiden tietoisen alibudjetoinnin lopettamista, kuntatyöntekijöiden perusteetettomen eli laittomien pätkätyösuhteiden laittamista kuntoon, tai sitä että jokaiselle oppilaalle taataan turvallinen ja laadukas oppimisympäristö ja resursseja kohdennetaan niitä eniten tarvitseville, ei oikeastaan ole kovin erityisen radikaalia. Teemojen pääpointit on suhteellisen helppo esittää suurelle osaa vastaantulevista ihmistä, ja ainakin keskustelutilanteissa ihmiset ovat vaikuttaneet siltä, että he olisivat usein asioista kanssani samaa mieltä. Teemat tuntuvat uppoavan ihmisiin helposti, ja mietin vähän, ovatko ne hivenen liian helpot. Jotta pystyisi tuomaan esille jotain sellaista, jota ihmiset eivät vielä ajattele, pitäisi ehkä olla rohkeampi.

Kirjoitin vaaliteemani elokuun puolivälissä. Mikäli kirjoittaisin teemat nyt uudestaan, niistä tulisi todennäköisesti jollain tapaa erilaiset kuin ne ovat nyt. Vaikka edelleen voin seistä teemojeni takana, lukuisat keskustelut erilaisten turkulaisten ihmisten kanssa ovat voimistaneet entuudestaan näkemystäni siitä, että Turku on kunta, jossa toiset ihmiset voivat hyvin ja toiset ihmiset voivat oikeasti todella huonosti. Syyt tähän eivät ole pelkästään yksilöissä, vaan myös siinä millä tavalla kuntalaisten peruspalvelut on järjestetty tai esimerkiksi siinä kuinka kaupunki on rakennettu ja suunniteltu.

On myös vakava ongelma, että moni hyvinvoiva turkulainen ei ole edes kykeneväinen näkemään sitä, että toisilla meistä menee oikeasti todella huonosti. Ehkä tähän seikkaan liittyy myös se, että moni turkulainen jatkaa vaaleista vaaleihin eriarvoisuutta luovaa politiikkaa tekevän Kokoomuksen äänestämistä antaen kerta toisensa jälkeen poliittista valtaa puolueelle, joka vallankahvassa roikkumisestaan huolimatta, ei selvästikään ole onnistunut luomaan jokaiselle kuntalaiselle tasa-arvoisia ja laadukkaista palveluita saatika tekemään taloudellisesti kestävää politiikkaa.

Vaikka monet asiat ovat toki Turussa hyvin, Vasemmisto on kriittinen liike, joka kiinnittää huomiota erityisesti yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja siksi nostaa jatkuvasti esille ikäviä asioita. Asumme kaupungissa, jossa asunnottomuus, toimeentulo-ongelmat, päihdeongelmat ja mielenterveysongelmat periytyvät sukupolvelta toiselle. Asumme kaupungissa, jossa köyhä ei saa asianmukaista terveydenhoitoa, ja jossa subjektiivinen päivähoito-oikeus ei toteudu. Asumme kaupungissa, jossa on Suomen suurin erityiskoulu, johon sijoitetaan lapsia puhtaasti segregaatiomallilla integraation tai inkluusion sijaan. Asumme kaupungissa, jossa moni laitoksessa asuva vanhus kärsii masennuksesta ja yksinäisyydestä; kaupungissa, jossa moni vanhus ei saa tarvitsemaansa henkistä ja fyysistä hoitoa, tai jouluna toista piparia glögin kanssa, koska niistäkin saatetaan säästää.

Vaikka kuntapäättäjät eivät voi luvata kuuta taivaalta, enkä usko, että tulevan valtuuston työstä tulee helppoa, on selvää, että moni asiaa voidaan tehdä paremmin. Olemassa olevaa eriarvoisuutta voidaan vähentää ja siksi itse olen lähtenyt kunnallisvaaleissa ehdolle. Toimenpiteet, joita kunnanvaltuustossa voidaan tehdä ovat moninaiset. Tasa-arvoa voidaan lisätä niin kaavoituspolitiikalla, joukkoliikenteellä kuin muuttamalla sitä kuinka palvelut tuotetaan ja resurssit jaetaan. Meidän on esimerkiksi puututtava Turun laajentuviin koulumarkkinoihin, rakennettava uusia päiväkoteja, ja täten lisättävä kunnan omana työnä tuotettujen päivähoitopaikkojen määrää. Niin päivähoidossa kuin muidenkin palveluiden kohdalla aloitettava prosessi, jossa pitkällä tähtäimellä vähennetään huomattavasti yksityisten palvelutarjoajien käyttöä ja panostetaan tasa-arvoisiin ja demokraattisiin kunnan omana työnä tuotettaviin palveluihin.

 

2 thoughts on “”..näissä vaaliteemoissa ei ole mitään vikaa, mutta sä voisit olla vielä niin paljon radikaalimpi…”

 1. Hyviä asioita, mutta kampanjaasi ja teemoihisi vähemmän tutustuneena kysyn, mistä rahat. Turun budjetti on laman jälkeen ollut yleensä miinuksella. Ei niitä rahoja ole mihinkään älyttömiin hankkeisiin tuhlattu, eli jostain täytyy leikata kipeästi tai lisätä tuloja. Yksi mahdollisuus olisi progressiiviset maksut, mutta ne syövät tasa-arvoisuuden periaatetta. Eli miten lksätä tasa-arvoa ja moraalista oikeudenmukaisuutta, niitä samalla romuttamatta?

  Tykkää

  • Hei ja kiitos kommentista! Blogiini ei vielä ole löytänyt suuri joukko kommentoijia ja pahoittelen viipynyttä vastausta.

   Tämä on tärkeä kysymys ja aihe, josta voisi keskustella pidempäänkin, mutta ensinnäkin kiinnittäisin huomiota siihen kuinka taloutta on Turussa hoidettu. Palveluiden ulkoistaminen ei ole näyttänyt tulleen Turulle kunnan omana työnä järjestettyjä palveluja edullisemmaksi ja tämän vuoksi on selvää, että palvleuiden ulkoistaminen on monin osin älytöntä.

   Lisäksi, mikäli olet perehtynyt esittämiini ajatuksiin, monet niistä asioista, joita kannatan tulee pitkällä tähtäimellä kunnalle halvemmaksi kuin palveluista leikkaaminen. Esimerkiksi maahanmuuttajalasten kielenoppimisen tukeminen ei vaadi mielettömiä taloudellisia panostuksia, mutta lasten syrjäyttäminen tulee pitkällä tähtäimälle sekä inhimillisesti että taloudellisesti erittäin kalliiksi.

   Lisäksi mitä tulee ”älyttömiin hankkeisiin” suhtaudun erittäin kriittisesti siihen, että samanaikaisesti kun esimerkiksi sivukirjastoja on alettu alas, ollaan laitettu huomattavia summia esimerkiksi EVIVA-hankkeeseen, jonka sijaan olisi mielestäni pitänyt panostaa peruspalveluihin. Evivasta esim: http://www.turkulainen.fi/blogit/mirka-muukkonen/72484-eviva-hankkeen-kivinen-tie.

   Kysymyksesi mistä rahat on tietenkin älyttömän oleellinen ja Vasemmistolla on sen kysymyksen edessä samat haasteet kuin kaikilla muillakin puolueilla. Epäilen, että tulevalla kaudella tulee olemaan paljon painetta erilaisten maksujen korottamiselle, joka on tietenkin erittäin huono asia. Itse henkilökohtaisesti kannatan sitä, että veroprosenttia korotettaisiin jo pian maltillisesti, ja esimerkiksi Pansion koulu on mielestäni niin tärkeä perusasia, joka tulisi saada kuntoon vaikka velkarahalla. Meillä ei ole varaa ottaa yhtään enempää velkaa tulevilta sukupolvilta ja asettaa jo nyt eriarvoisessa tilanteessa eläviä lapsia ja nuoria entisät eriarvoisempaan asemaan.

   Toisaalta olen vaaliteemoissani ja blogissani tuonut esille myös asioita joiden edistäminen ei ole kiinni pelkästään rahasta. Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistön oikeuksien turvaaminen ja entistä parempi huomioon ottaminen on ennen kaikkea kiinni tahdosta ei taloudesta. Ja hivenen valoa Turun taloustilanteeseen tuo tällä viikolla julkitullut uutinen telakan uudesta tilauksesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s