Mikään määrä opinto-ohjausta ei voi yksin poistaa eriarvoisuutta

Viimeaikaisessa syrjäytymiskeskustelussa on puhuttu runsaasti muun muassa kouluterveydenhuollosta ja opinto-ohjauksesta. Nämä ovatkin erittäin tärkeitä asioita. Jostain syystä suhtaudun kuitenkin hivenen skeptisesti, jos esimerkiksi kunnallisvaaliehdokas esittää vaaliteemanaan syrjäytymisen poiston, ja esittää sille ensisijaisena keinona opinto-ohjauksen lisäämisen.

Erityisesti, mikäli ehdokkaan puolue olisi aikaisemmin ollut valmis esimerkiksi myymään kaupungin vuokra-asuntoja, joiden olemassaolo on erittäin tärkeä edellytys sille, että myös pienituloisilla ihmiset löytävät kohtuuhintaisen asunnon tai kodin, alkaa tuntua, että hommassa mättää jokin. Mistä ”syrjäytymisessä” on kyse? Voidaanko se poistaa opinto-ohjauksella?

Vaikka en halua aliarvioida opinto-ohjauksen tärkeyttä, mielestäni on selvää, että mikään määrä terveydenhoitajia, koulukuraattoreita tai opinto-ohjaajia ei kuitenkaan poista yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Ellei köyhimmillä ihmisillä ole varaa asua, tai mikäli osan ihmisistä tulot menevät lähes kaikki siihen, että ihminen saa katon päänsä päälle, opinto-ohjaajien keinot syrjäytymisen ehkäisyyn ovat hyvin rajalliset.

Konkreettisia ja toimivia keinoja köyhyyden vähentämiseen ja ”syrjäytymisen” ennaltaehkäisyyn on huolta pitäminen siitä, että kunnassa on riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Mikäli olemme aidosti huolestuneita syrjäytymisestä, tulee olla itsestään selvää, että Turun kaupungin vuokra-asuntojen myymisen sijaan, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on pikemminkin rakennettava tai hankittava lisää.

Tänään vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää sekä Asunnottomien yötä. Vaikka poliittinen oikeisto tykkää usein yrittää erotella ns. suhteellista ja absoluuttista köyhyyttä, on tärkeää muistaa, että mikäli ihmisellä ei ole varaa asuntoon, se, että on mahdollisesti ”absoluuttisesti rikkaampi” kuin globaalissa etelässä asuva, ei juuri kylmässä ja kosteassa yössä asunnotonta ihmisistä lämmitä.

Vasemmistolaisen liikkeen päämääränä on yhteiskunta, jossa tulo- ja varallisuuserot eivät ole kohtuuttomat. Tämä ei tarkoita Neuvostoliittoa, eikä edes samanpalkkaisuutta, mutta muun muassa sitä, että jokaisella ihmisellä on varaa kattoon pään päälle, ja tämän jälkeen rahat riittävät vielä ruokaan ja vaatteisiinkin.

Tänään asunnottomien yönä Vasemmistonuoret tempaisee ympäri Suomea ja Turussa vallataan kävelykadun vaalimökki klo 20.00. Nähdään siellä!

http://www.vasemmistonuoret.fi/?/site/kuntien_turvattava_asunto_kaikille_vasemmistonuoret_tempaisee_koko_maassa_a/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s