Varissuo, palvelut, pikaratikka!

1970- ja 80-lukujen vaihteessa rakennettu Varissuo on Turun toiseksi suurin ja Suomen maahanmuuttajavoittoisin lähiö, josta moni maahanmuuttajataustainen perhe on löytänyt kodin joko tietoisen valinnan tai muun syyn, kuten edullisen vuokratason perusteella. Varissuon tunnetaan usein sen korkeasta työttömyysprosentista (23,4 %), alhaisen sosioekonomisen väestöpohjan sekä monikielisyyden mukanaan tuomista haasteista.

Varissuolla on moniin lähiöihin verrattuna erittäin hyvät ja monipuoliset palvelut (mm. terveysasema, sosiaalitoimisto, kelan-palvelupiste, kirjasto, jäähalli, urheilukentät, liikekeskus) ja näistä on jatkossakin pidettävä kiinni. Esimerkiksi lapsen sairastuessa kesken koulu- tai hoitopäivän on lähellä sijaitseva tuttu ja turvallinen lähiterveysasema ensijaisen tärkeä niin pienituloisille, autottomille kuin maahanmuuttajaperheillekin. Palveluiden tasosta ei saa tinkiä ja niitä on kehitettävä pitäen mielessä erityisesti se, että huomattavalla osalla alueella asuvista lapsista ja nuorista on haasteita sekä suomen  kielen että mahdollisesti myös oman äidinkielensä hallitsemisessa.

Kuluneella valtuustokaudella Varissuon kirjaston alakerrasta on säästösyistä siirretty pois kirjaston entinen lastenosasto, ja nykyään lastenosaston virkaa toimittaa pieni lapsille erottu alue kirjaston entisessä yläkerrassa. Entiseen laajaan ja monipuoliseen lastenosastoon verraten, nykyinen lapsille suunnattu alue on tynkä. Säästäminen lapsille suunnatuista kirjastopalveluista Varissuolta on mielestäni ollut huono päätös. Päätöksen huonoutta pehmentää hieman se, että kirjaston alakerran tilat ovat nykyään paikallisesti toimivien järjestöjen tiloina, ja niissä järjestetään muun muassa koululaisille suunnattua läksykerhotoimintaa. 

Kirjasto,  jossa lapset ja nuoret voivat lukea lehtiä, kirjoja ja sarjakuvia sekä katsoa ja kuunnella elokuvia ja musiikkia niin suomen kielellä kuin omalla äidinkielelläänkin, on kuitenkin paikkana omanlaisensa. Kirjastolle on ominaista vapaus, rauhallisuus ja käyttäjien omaehtoisuus, jota yhdistysten järjestämä laadukaskaan toiminta ei mielestäni voi korvata. 

Joukkoliikenneyhteydet  Varissuon ja keskustan välillä ovat hyvät: arkisin busseja kulkee vähintään kymmenen minuutin välein. Varissuon linjoilla linja-autojen kapasiteetti suhteessa matkustajamäärään on kuitenkin osoittautumassa (tai jo osoittautunut) riittämättömäksi, ja jotta kaikki matkustajat mahtuvat kyytiin, on ruuhka-aikoina ajettava tiettyjä vuoroja tuplakalustolla. Tämä ei ole ekologisin tai resurssien käytön kannalta järkevin tapa järjestää Varissuon ja keskustan välinen joukkoliikenne, ja kasvaneita liikennetarpeita varten tarvitaan pikaraitiotie.

Turun pikaraitiotien-hankkeen suunnitelman mukaan yksi reitti kulkee Varissuolta keskustan kautta Turun suurimpaan lähiöön Runosmäkeen. Pikaraitiotien rakentaminen ei yksin ratkaise alueen monisyisiä haasteista, mutta osana muita toimivia palveluja raitiotien avulla voidaan rakentaa sekä Varissuosta että Runosmäestä entistä houkuttelevampia, viihtyisämpiä ja asukkaitaan paremmin palvelevia asuinalueita.


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s