Lapsiperheiden asialla?

Vaalien lähestyessä ehdokkaat rakentavat ehdokasprofiilejaan kertoen poliittisten vaatimustensa lisäksi siitä minkälaisessa perhemuodossa he elävät, mitä he tekevät työkseen, ja mitä he esimerkiksi harrastavat. Kulttuuripolitiikasta kiinnostunut ehdokas tuo ehkä esille elokuvaharrastuksensa ja ympäristöasioihin keskittyvä ehdokas poseeraa vaalikuvissa polkupyörän selässä. En vielä ole törmännyt kovin moneen (jos yhteenkään) yksinelävään sinkkuun, joka vaaleissa kertoisi ajavansa ”yksinelävien sinkkujen” asiaa, mutta jos kyseessä on perheellinen ehdokas, näyttää siltä, että on helppoa esitellä itsensä sen ikäiseksi perheenäidiksi tai -isäksi, ja jatkaa tästä kertomalla olevansa ”lapsiperheiden asialla”.

Mutta mitä lapsiperheiden asioiden ajamisella konkreettisesti ottaen tarkoitetaan? Onko oikeasti olemassa asioita, jotka ovat yhteisiä kaikille lapsiperheille, ja vain lapsiperheille, ja mitä nämä asiat ovat? Vai onko kyseessä ennen kaikkea mielikuva, jota sen poliittisesti korrektien mielleyhtymien vuoksi on helppo tarjota perheellisen vaaliteemana? Miettiessäni asiaa tosissaan saan potentiaalisten lapsiperhe-asioiden joukkoon listattua neuvolapalvelut, lapsilisät, elatusasiat, äitiysavustuksen ja päivähoidon. Toisaalta lapsiperheiden asioita ovat myös koulutus, terveyspalvelut ja lukuisat muut asiat, vaikkei mikään näitä asioita koskeva politiikka rajaudu vain lapsiperheiden asioiksi.

Lapsiperheistä yksikään ei ole täysin samanlainen kuin toinen. Perhemuodot eroavat toisistaan muun muassa tulotason, koulutuksen, sosiaalisen aseman, lasten ja vanhempien ikien ja sukupuolten, perheen koon, harrastusten, asumapaikan, uskonnon ja etnisyyden mukaan. Jos lapsiperheiden asialla olemisen sijasta sanottaisiinkin, että halutaan ajaa pienituloisten lapsiperheiden asiaa, sateenkaariperheiden asiaa, tai vaikkapa monikulttuuristen ja -kielisten perheiden asiaa, luulen, että pystyisin ymmärtämään edes hivenen paremmin millä asialla ollaan liikkeellä. Yhtä yleistä ”lapsiperheiden asiaa” on vaikeampi hahmottaa.

Kun halutaan rakentaa tasa-arvoista yhteiskuntaa on selvää, että lapsia ja nuoria koskevat asiat, ja näin ollen myös perheiden asiat, ovat äärimmäisen tärkeitä. Ei tarvitse olla psykologian professori ymmärtääkseen, että esimerkiksi itsetunto, käsitys itsestä ja suhde ympäröivään ympäristöön ja muihin ihmisiin kehittyy pitkälti lapsuudessa ja nuoruudessa, ja mikäli kriittisissä nivelvaiheissa kasvussa ja kehityksessä asiat eivät etene toivotulla tavalla, ihmisen itsetunnon ja itsearvostuksen rakentaminen ja korjaaminen vanhempana ja aikuisiässä on huomattavasti haastavampaa.


Lasten, nuorten ja lapsiperheiden asioiden puolesta toimiminen ei kuitenkaan ole erillistä muusta eriarvoisuutta, pahoinvointia tai esimerkiksi syrjintää vastaan käymistämme poliittista kamppailuista. Tämän vuoksi voitaneenkin ajatella, että laajemmassa kuvassa mitään itsestään selvää “lapsiperheiden asioiden” tai etujen kategoriaa ei ole olemassa. Sekä lapsiperheiden asioita että yksinelävien ja muissa perhemuodoissa elävien ihmisten asioita ajetaan ennen kaikkea purkamalla luokkayhteiskuntaa. Luokkayhteiskunnan purkaminen tarkoittaa muun muassa tulo- ja varallisuuserojen pienentämistä verotuksen progression lisäämisellä, heterogeenisten asuinalueiden rakentamista, kohtuuhintaisen asuminen puolesta kamppailua, sekä tasa-arvoa lisäävää koulutuspolitiikkaa, jossa toimitaan aktiivisesti sosiaalisen liikkuvuuden puolesta koulutuksen periytyvyyttä vastaan.

Suomen poliittisessa järjestelmässä kunnilla on erittäin merkittävä rooli julkisten palveluidentuotannossa. Kunnat tuottavat kuntalaisille laeilla säädetyt peruspalvelut, tärkeimpinä ehkä sosiaali- ja terveydenhuolto, kasvatus- ja opetustoimi sekä ympäristöön ja tekniseen infrastruktuuriin liittyvät toiminnot. Näin ollen sillä miten ja mitä periaatteita noudattaen kunnalliset palvelut tuotetaan on huomattavan paljon merkitystä ihmisten välisen eriarvoisuuden vähentämisessä, niin lapsiperheiden, lapsettomien perheiden kuin yksinelävienkin näkökulmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s